Πόρτα στους πειρατές από τη Microsoft...



Η Microsoft υιοθετεί αυστηρότερες τακτικές κατά της πειρατείας. Το Windows Vista, που αναμένεται στις αρχές του 2007, θα εμποδίζει σχεδόν τελείως τη χρήση του υπολογιστή αν το λειτουργικό σύστημα δεν ενεργοποιηθεί εντός 30 ημερών από την εγκατάστασή του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι χρήστες που δεν διαθέτουν νόμιμο κλειδί προϊόντος (product key) αρχικά θα αποκλείονται από ορισμένα προηγμένα χαρακτηριστικά του Vista, για παράδειγμα το σύστημα απεικόνισης Aero με βελτιωμένα γραφικά.

Αν ο χρήστης δεν ενεργοποιήσει το λειτουργικό με νόμιμο κλειδί εντός 30 ημερών, τα Windows θα περιορίζουν δραστικά τη λειτουργικότητα του συστήματος, επιτρέποντας μόνο τη χρήση του web browser για διάστημα μίας ώρας κάθε φορά.

Όπως εξήγησε ο Τόμας Λίντεμαν, διευθυντής παραγωγής της Microsoft, ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Internet Explorer για να σερφάρει στο Διαδίκτυο ή να ανοίξει έγγραφα που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο, δεν θα έχει όμως πρόσβαση σε αρχεία και προγράμματα από την επιφάνεια εργασίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι τα Vista θα ενσωματώνουν νέες εσωτερικές τεχνολογίες που ελέγχουν τη νομιμότητα του συστήματος χωρίς να έρθουν σε επαφή με τη Microsoft. Ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μετά την ενεργοποίηση του λειτουργικού, για παράδειγμα όταν κατεβάζονται επιπλέον δωρεάν προγράμματα της Microsoft.

Ο αποκλεισμός των πειρατών από τον υπολογιστή είναι μια σημαντική αλλαγή από το αντιπειρατικό σύστημα που χρησιμοποιείται στα Windows XP. Η σημερινή τεχνολογία Windows Genuine Advantage απλά εμποδίζει το κατέβασμα επιπλέον προγραμμάτων από τους δικτυακούς τόπους της Microsoft και προβάλλει προειδοποιητικά μηνύματα.

Μια ακόμα αλλαγή που σκοπεύει να εφαρμόσει η Microsoft είναι ότι θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν online νόμιμα κλειδιά προϊόντος για τα Windows, μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών πώλησης. Όσοι διαθέτουν πειρατικά αντίγραφα θα μπορούν έτσι να εξαγοράζουν τη νομιμότητα του συστήματός τους.

Σύμφωνα με την Business Software Alliance, έναν σύνδεσμο εταιρειών πληροφορικής, το 35% του λογισμικού που τρέχει σε PC σε όλο τον κόσμο είναι πειρατικό.

πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Εγώ απλώς θα πω πως ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει..