Περί Linux ο λόγος...

Με αφορμή τις απορίες που έχει η Μιράντα περί Linux θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω το τοπίο, να ρίξω φως στο τούνελ και να φέρω στην επιφάνεια τα θετικά του συγκεκριμένου λειτουργικού.

Linux τι?
To linux με έμβλημα τον πηγκουίνο της φωτογραφίας είναι δωρεάν λειτουργικό σύστημα χωρίς καμία απολύτως δέσμευση. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδόσεις τα γνωστά distributions και σε διάφορες μορφές cd/dvd, live cd/dvd, iso κ.λπ. με πλήρη υποστήριξη ακόμα και της ελληνικής γλώσσας τόσο στη γραφή όσο και στα μενού. Βασίζεται στην άδεια ανοιχτού λογισμικού πράγμα που σημαίνει πως ο καθένας προσθέτει ή αφαιρεί ότι θέλει και μια τεράστια συνεχώς αναπτυσόμενη κοινότητα χρηστών είναι πάντα έτοιμη να απαντήσει κάθε σας απορία.

Linux γιατί?
Γιατί είναι δωρεάν.
Γιατί είναι όμορφο.
Γιατί είναι παραμετροποιήσιμο.
Γιατί είναι ταχύτατο ακόμα και σε μηχανήματα προηγούμενης γενιάς.
Γιατί είναι ασφαλές.
Γιατί έχει σχεδόν τα πάντα και συμφέρει.

Linux που?
Τις διάφορες διανομές μπορείτε φυσικά να τις βρείτε στα επίσημα site τους ή να αναζητήσετε αυτή που σας ενδιαφέρει στο πάντα ενημερωμένο distrowatch.com και να επιλέξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες.

Linux ποιό?
Μια εύκολη διανομή που θα πρότεινα σε αυτούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο είναι αναμφισβήτητα το Ubuntu (www.ubuntu.com). Έρχετε "φορτωμένο" με πάμπολες εφαρμογές για να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη καθώς κ με μια τεράστια βάση (repositories) με ακόμη περισσότερα προγράμματα.

Linux πως?
Αρχικά να πω ότι οι περισσότερες διανομές, όπως το Ubuntu που ανέφερα παραπάνω, είναι live cd και αυτό τους δίνει αυτόματα πόντους καθώς μπορείτε απλά να βάλετε το δισκάκι στον οδηγό, να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας και να αντικρύσετε ένα όμορφο και παραμετροποιήσιμο γραφικό περιβάλλον που θα έχει αναγνωρίσει όλες (ή σχεδόν όλες) τις συσκευές σας και το σημαντικότερο δε θα χρειάζετε να μπλέξετε με partition του σκληρού δίσκου.

Aν δεν σας βολεύει κάτι τέτοιο μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux σε ένα εικονικό μηχάνημα κατεβάζοντας το Virtual PC 2007 το οποίο διατίθεται δωρεάν από τη Microsoft. Δουλειά αυτού του προγράμματος είναι να δημιουργήδει ένα εικονικό μηχάνημα το οποίο θα έχει ένα εικονικό δίσκο και ένα τυπικό προσαρμογέα γραφικών για να κάνετε τα πειράματά σας.

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε εγκατάσταση προτείνετε ένας δεύτερος σκληρός δίσκος για λόγους ασφαλείας ή για την περίπτωση που δεν νιώθετε άνετα με τη διαδικασία του partitioning. Τέλος το Linux εγκαθίσταται έπειτα από όποιαδήποτε υπάρχουσα εγκατάσταση των windows ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό συστήμα.

Happy Linuxing.. :)

9 comments:

Miranda είπε...

omg,εκανες ολοκληρη παρουσιαση?????Πωπωωωωωωωωωωωωωωωωω!!Ευχαριστωωωωωωωωωωωωωωωωω:D:D
Τι καλο παιζακι!


Κ τωρα ξεκιναν οι ερωτησεις..
Οταν λες live cd?

Εφοσον ειναι freeware γιατι στο σαιτ ubunτu εχει ενα download κ ενα αλλο που λεει buy?

Κ δε καταλαβα τι κανει ακριβως το Virtual..Γιατι αν στο κανει εικονικα,λογικα σου τρωει κ αρκετη μνημη..:/


Ευχαριστω!:D:D

AVenGer! είπε...

Παρακαλώωωωωωωωω

Λοιπόν, στις ερωτήσεις τώρα:
Live cd, cd το οποίο τρέχει άμμεσα χωρίς εγκατάσταση. Φορτώνεται στη μνήμη του υπολογιστή και δεν πειράζει αρχεία του σκληρού δίσκου.

Όλες οι διανομές είναι δωρεάν-μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αν εσύ όμως δεν μπορείς-δε θέλεις να το κατεβάσεις σου το στέλνουν σε cd/dvd με manual κ.λπ. αλλά λογικό είναι να πληρώσεις κάτι...

Το linux είναι απίστευτα ελαφρύ χωρίς τρελές απαιτήσεις, εσύ άλλωστε είσαι στα πρώτα βήματα.
Το εικονικό μηχάνημα εννοείται θα τραβήξει μνήμη από το host μηχάνημα. Αν έχεις π.χ. 1gb Ram μπορείς να δώσεις 512 στο εικονικό.

:) Αυτάααααααα

Ανώνυμος είπε...

Ε γράψε και γιατί linux όχι ;) :P
Ξέρεις ότι για τους αρχάριους χρήστες δεν είναι και το καλύτερο λειτουργικό,στην αρχή θα τα βρουν σκούρα και αν δε έχουν και drivers που το hardware να υποστηρίζει linux τότε θα λιώσεις στο ψάξιμο.
Το καλό πάντος είναι ότι επειδή μιλάμε για open source όταν κάτι δεν ξέρεις και δεν βρίσκεις λύση κάποιος άλλος το έχει λύσει :D

AVenGer! είπε...

Βρε καλώς τον..
Οκ, ωφείλω να ομολογήσω πως αν υπάρχει εξειδικευμένο υλικό στον υπολογιστή τότε είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργήσει, παρόλα αυτά όμως όπως είπες κ εσύ είναι όλα θέμα αναζήτησης και ανακάλυψης. Θα μου πεις είναι όλοι διατεθημένοι να μπούνε στα βαθία? Η παάντηση είναι όχι .... ΑΛΛΑ! για αυτό ακριβώς το λόγο πρoτείνω είκονικό μηχάνημα όπου έχει τυπικά υποσυστήματα και θα παίξει απρόσκοπτα άσε που με τη λειτουργία bridged networking θα έχεις και internet .. επομένως δε χρειάζεσαι και drivers για modem.

*Μου έδωσες ιδέα όμως.. για επόμενο θεματάκι. δε θέλω να αποθαρύνω έστω και τους λιγοστούς που θέλουν να δοκιμάσουν Linux αλλά ίσως αναφέρω καποια από τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ο αρχάριος χρήστης.

Miranda είπε...

Bασικα εννοουσα οσον αφορα το live cd,οτι πχ,κανω την επανεκκινηση,φορτωνει το δισκακι κ μετα το εγκαθιστα..Σωστα?
Ομως δε θελω να μου σβηστουν κ τα xp που εχω ηδη μεσα..
Κ επιπλεον θελω καθε φορα που θα bootarei,να με ρωταει για 15-20 δευτερα απο που να ξεκινησει,κ μετα αν δεν πατησω κουμπι να ξεκιναει κανονικα τα Xp..

Επισης,εχω ρουτερακι για να μπαινω νετ,θα χρειαστει να βρω το αντιστοιχο driver για Linux?Κ που θα το βρω εγω αν εχω βαλει ηδη τα Lx κ δε μου μπαινει νετ??Ερωτω εγω βεβαιως βεβαιως:D

Τρωνε πολυ χωρο απ τη μνημη?Γιατι απο μνημη my pc sucks..:(8α αρκεστω να πω οτι ειναι below 512 :)

Ευχαριστω που απαντας!!Παω τωρα να καθαρισω λιγο το δωματιο γιατι η μανα μ αφριζει :D
Smakiaaaaa :)))

AVenGer! είπε...

Κάποιος δεν διαβάζει αυτά που γράφω... :)
Το live δεν θα πειράξει το δίσκο σου. Υπάρχει δυνατότητα για εγκατάσταση βέβαια και όταν την επιλέξεις θα εγκατασταθεί στο δίσκο σου δημιουργώντας και τον boot loader που αναφέρεις (10~15 δεύτερα).
Ανέφερα επίσης ότι είναι πολύ γρήγορα κ όχι απαιτητικά, επομένως θα τρέξουν μια χαρά.
Αφου έχεις router δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Miranda είπε...

Εχω ρουτερ αλλα το συνδεω με usb στο desktop pc μ..Δεν εχει διαφορα?
Τα διαβαζωωωωωωωωωω!!Απλα δε τα πολυκαταλαβαινω:D
Κ επανερχομαι..Αν βγαλω το δισκακι απο το driver θα τρεχει Χp..K οταν θα το βαζω θα τρεχει Lx..K αν ειμαι στα Lx κ θελω να καψω ενα cd??8a ginei kati an vgalw to cd tin idia wra?
Auta!

AVenGer! είπε...

Καλό είναι να το συνδέσεις με καλώδιο utp.
Το Live cd είναι απλά για να έθεις σε επαφή με το λειτουργικό, το drive κλειδώνει και δεν μπορείς να το ανοίξεις.
Αυτό που μάλλον θέλεις εσύ είναι μια κανονική εγκατάσταση.

Miranda είπε...

Aν εννοεις ethernet τοτε,δε παιζει...Το εθερνετ το εχω για το λαπτοπ(το αγγλικο μ σκοτωνει :D)
Μαλλον λες ε?Θα δοκιμασω παντως για αρχη το Live..Να δω πως ειναι :))
Ευχαλιτω αστερι!