Η διεστραμμένη Κοκκινοσκουφίτσα

Εδώ και μέρες ήθελα να γράψω κάτι για την κοκκινοσκουφίτσα αλλά συνεχώς το ανέβαλα.. Όχι δεν είναι κρίση παλιμπαιδισμού ούτε διάβασα πρόσφατα το παραμύθι. Απλά κάποιο βράδυ έτυχε να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μια ψυχολόγο (υποψήφια τουλάχιστον).
Η Κοκκινοσκουφίτσα όπως θα ξέρετε είναι χαρακτήρας του ομώνυμου παραμυθιού, στο οποίο ένα κοριτσάκι (αθώο?) έρχεται αντιμέτωπο με τον κακό λύκο (διεστραμμένος?).
Η πιο γνωστή έκδοση του παραμυθιού σήμερα είναι αυτή που γράφτηκε από τους Αδελφούς Γκριμ ανάμεσα στα άλλα παραμύθια που κατέγραψαν μεταξύ των ετών 1812 - 1857, ενώ προγενέστερα το παραμύθι είχε καταγραφεί από τον Κάρολο Περό (Charles Perrot) το 1697.
Γενικότερα στα παραμύθια έχουμε συνηθίσει να μας πασάρουν κάποιο χαρακτήρα σαν κακό και εμείς να τον μισούμε και να δενόμαστε με τους καλούς χαρακτήρες ..... κάπου εδώ αναλαμβάνει η Έλενα (η ψυχολόγος που λέγαμε).
Μήπως η κοκκινοσκουφίτσα ήθελε τελικά να πάει με τον κακό λύκο? Μήπως το οιδιπόδειο με τη γιαγιά της την οδήγησε σε μια πράξη ολοκλήρωσης? Μήπως είχε σκαρφιστεί όλη αυτή την ιστορία για να της την πέσει ο λύκος? Ήθελε απλά να τον προκαλέσει (γιατί άλλωστε θα φορούσε τον κολασμένο κόκκινο σκούφο)?
Για να μην αναφέρω και τον κυνηγό...... άλλη ιστορία και αυτός. Το θέμα είναι πως η αθώα κοκκινοσκουφίτσα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο αρσενικά αναζητώντας τον έρωτα.. Ξέρω σας κούφανα.. Εγώ να δείτε πως ξύπνησα.
Την επόμενη φορά μου υποσχέθηκε πως θα μου αναλύσει την gay ψυχοσύνθεση του αστερία (είπαμε ο Μπόμπ είναι ΑΝΤΡΑΣ).

11 comments:

georgia είπε...

τα παραμύθια εννοείτε οτι δεν είναι η μικρές και αθώες ιστοριούλες που καταλαβαίνουμε όταν είμαστε μικρά. Άμα τα πιάσεις και τα αναλύσεις απο φιλολογική μεριά, ψάξεις δηλαδή για σύμβολα και κρυμμένα μυνήματα μέσα στις γραμμές, εννοείτε οτι θα φρικάρεις τελείως. Σκέψου οτι την εποχή που λέγανε αυτές τις ιστορίες ίσως υπήρχε λογοκρισία και δεν μπορούσαν κάποια πράγματα να τα εκφρασουν.
εμένα απο μια τέτοια ανάλυση μου έμεινε αυτό> το κόκκινο συμβολίζει οτι η κοκκινοσκουφίτσα έχει μπει στην εφηβεία (περίοδος).καλο;

Ανώνυμος είπε...

αυτο που λες ειναι συμβολο σε παραμυθια με κοριτσια μεγαλυτερης ηλικιας οπως Σταχτοπουτα ή Χιονατη. για την Κοκκινοσκουφιτσα κατι τετοιο δεν ισχυει. το κοκκινο ειναι ενα χρωμα που κυριαρχει σε ολο το παραμυθι κ συμβολιζει το παθος, τη φλογα και τα βιαια συναισθηματα(σε μεγαλο βαθμο τα σεξουαλικα)ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ λοιπον με αλλα λογια τη πρωιμη μεταβιβαση της σεξουαλικοτητας της Κοκκινοσκουφιτσας. σκεψου ομως οτι τα λαικα παραμυθια εχουν υπωθει κ χιλοειπωθει και εχουν αναπλαστει αναλογα με τις εποχες...και τις αναγκες του καθε παιδιου, δειχνει με αλλα λογια την πορεια αναπτυξης καθε παιδιου.

bunnysuicides είπε...

χεχε, έχω ακούσει κ εγώ για την "άλλη" πλευρά των παραμυθιών, τη συμβολικότητα τους, κ έχει πολύ ενδιαφέρον. απλά δεν ξέρω κατα πόσο ισχύει. εένας γνωσστός σκηνοθέτεις είχε πει σε μια συνέντευξη: "έβαλα στο πλάνο ένα πόμολο, κ οι κριτικοί εντυπωσιάστηκαν με το συμβολισμό, έλεγαν πως υπονοώ την ανδρική σεξουαλικότητα (το είδαν σαν φαλλό). εγώ το μόνο που ήθελα, ήταν να δείξω αυτό το ωραίο πόμολο!"

AVenGer! είπε...

@georgia: εγώ σταματάω τα παραμύθια.. μου δημιουργούν περίεργους συνειρμούς πλέον. ;)

@ανώνυμο. Ανώνυμε-Επώνυμε σε ευχαριστούμε για τη διευκρίνση.

κούνελε, κάπου το έχω ξανακούσει αυτό...

bunnysuicides είπε...

αμα θυμηθείς πες μου κ εμένα, γιατί δεν θυμάμαι με τίποτα ούτε που ποιός το είπε, ούτε πού!

georgia είπε...

re gamate..eisai kai edw? :P xa xa

Demi-Mour είπε...

psuxologos e?polu tha thela na tin gnwrisw k gw mias p exw kollima me tin psuxologia...xm kali i apopsi g to paramuthaki,alla gt na ta analuoume toso ta pragmata?kala les,ase tin kokkinoskoufitsa stin athwotita tis:P

AVenGer! είπε...

εγώ μαζί σου είμαι... αλλά οι ψυχολόγοι επιμένουν ;)

Miranda είπε...

Μηπως οι Γκριμ ηταν κομμουνια?Χμμμ...
Σοβαροι προβληματισμοι βραδιατικα :/ Παλι θα ξενυχτησω σκεφτοντας :p






(προσπαθωντας at least :p)

AVenGer! είπε...

θα σε γελάσω και δεν το θέλω... πρέπει να ρωτήσω :)

Ανώνυμος είπε...

eg [url=http://pacstacks.com/www.nihl.gr/]www.nihl.gr[/url] vi