Καθαρή εγκατάσταση Ubuntu (από 8.10 σε 9.04)

Αν και θα έπρεπε να αρχίσω ίσως ανάποδα. Εγκατάσταση από το 0 σε καθαρό μηχάνημα ή σε μηχάνημα που τρέχει ήδη άλλο λετουργικό (βλ. παράθυρα) προτίμησα να γράψω κάποια πραγματάκια με αφορμή τη νεα διανομή 9.04. Παρακάτω θα δούμε πως γίνεται να διαγράψετε το διαμέρισμα της προηγούμενης εγκατάστασης[1] (υποθέτουμε ότι στο μηχαημα υπάρχει και άλλο λειτουργικο το οποίο θέλουμε να μείνει ανέπαφο) και πως να περάσουμε τη νέα.

Κατεβάζουμε τη νεα έκδοση από εδώ και καίμε το iso σε ένα δισκάκι. Ξεκινάμε τον υπολογιστή μας με αυτό.
**Φροντίζουμε να έχουμε πάρει backup όλων των αρχείων πριν πρχωρήσουμε.**
Αρχικά εκκινούμε τον Partition Editor (Gparted) από το μενού System >> Administration.


Κάνουμε unmount (δεξί κλικ & unmount) το partition sda5 [στη δική μου περίπτωση] και swapoff το linux-swap partition και πατάμε apply.
Αν έχει γίνει σωστά θα μας εμφανίσει το διαθέσιμο χώρο σαν unallocated space.


Διπλό κλικ στο εικονίδιο install στην επιφάνεια εργασίας και ξεκινάει η διαδικασία εγκατάστασης της νεας διανομής. Όταν ερωτηθούμε για την επιλογή του δίσκου που θα γίνει η εγκατάσταση επιλέγουμε "Use Largest Continuous Free Space"*.
*όπως είπαμε και πιο πάνω αυτή η επιλογή προυποθέτει ότι έχουμε ένα μόνο δίσκο στο σύστημά μας και εγκατεστημένο και δεύτερο λειτουργικό για να μην τα κάνουμε μαντάρα. Αν δεν είμαστε σίγουροι καλό είναι να επιλέξουμε το manual τρόπο.
[1]Μιράντα το ξέρω ότι αυτό θέλεις.. Μη χάνεις χρόνο.... :)