KDE vs GNOME σημειώσατε 1.

Χθες λύγισα... Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες αποφάσισα επιτέλους να δοκιμάσω σαν γραφικό περιβάλλον το KDE. Πολέμιος των πολλών εφέ και υπέρμαχος της λιτότητας χρησιμοποιούσα φανατικά Gnome κυρίως λόγω της σπαρτιάτικης εμφάνισής του και λόγω του ότι στο φορητό θέλω απλά το get the job done. Nothing more, nothing less.
Αρχικά δεν ενθουσιαζόμουν στην ιδέα του KDE περισσότερο ίσως λόγω του κεντρικού μενού που παραθυροφέρνει (αρχικά έμοιαζε με ΧΡ και τώρα στην έκδοση 4.2 με Vista όπου χωρίζεται σε 4 κύριες κατηγορίες).
Πρώτο θετικό στοιχείο, μα φυσικά επιτέλους ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΑ εικονίδια! Έλεος δηλαδή.. Στο Gnome δεν υπήρχε τάξη. Εδώ όλα σε ένα νοικοκυρεμένα (αν λάβουμε υπόψη ότι εξ' ορισμού τα εικονίδια δεν πέφτουν χύμα στη επιφάνεια εργασίας αλλά σε ειδικό πλαίσιο με κυλιόμενη μπάρα).
Δεύτερο θετικό στοιχείο, τα widgets. Δεν χρειάζεσαι πλεόν εξωτερικά τρίτα προγράμματα για να βάλεις ένα ημερολόγιο στην επιφάνεια εργασίας ή ένα widget για τον καιρό. Στα παρέχει όλα το KDE.
Τρίτο στοιχείο. Διαχείριση πόρων.. Έχω την αμυδρά εντύπωση (οκ λίγες ώρες δεν είναι αρκετές για να κρίνω κάτι νέο σε εμένα) ότι η διαχείριση της μνήμης είναι αποδοτικότερη. Ο Firefox δείχνει να πηγαίνει σφαίρα με πολλά tabs ανοικτά.
Δεν ξέρω αν ήρθε για να μείνει αλλά προς το παρόν θα έλεγα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο και εύχρηστο από το γερασμένο ίσως Gnome.