Nokia ή πολύ καλός κινέζος?


Πριν μερικές ημέρες έπεσαν στα χέρια μου δυο κινητά τηλέφωνα NOKIA (ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν). Η δουλειά ήταν πολύ απλή, στο ένα έπρεπε να αλλάξω γλώσσα γιατί είχε μόνο αγγλικά και στο άλλο να ρίξω μια ματιά και να περάσω ίσως κάποια προγράμματα Πρόκειται για ένα Nokia N95 8GB και ένα Nokia N96 16GB τα οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν απίστευτα με τα γνήσια κινητά της πασίγνωστης εταιρείας αλλά τελικά κρύβουν ένα πολύ μεγάλο μυστικό (και πίκρα για αυτόν που τα πλήρωσε).
Είναι και τα δυο κινέζοι, αρκετά πιστευτοί κλώνοι, μαϊμούδες, απομιμήσεις με ονοματεπώνυμο που μπορούν να ξεγελάσουν (αρχικά τουλάχιστον) και ένα έμπειρο μάτι!

Εξωτερικά έχουν όλα τα λογότυπα ορθογραφημένα και σταμπαρισμένα (ένα είχε κ λογότυπο γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) καθώς και μπαταρίες με ένα τελικά αποτυχημένο ολόγραμμα αλλά ικανό για να ξεγελάσει κάποιον και να γίνει η δουλειά.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος ότι πρόκειται για μη γνήσιο κινητό είναι να ρίξει μια ματιά στα μενού όπου κατά 99% θα είναι άθλια μεταφρασμένα (προαίρεση αντί για επιλογές κ.α....), μερικές επιλογές θα είναι στα αγγλικά και οι άλλες μισές στα ελληνικά αλλά πάνω από όλα θα υπολείπονται των λειτουργιών που διαφημίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Ν95 όταν πατούσες το εικονίδιο για το ασύρματο δίκτυο εμφανιζόταν οι ρυθμίσεις για το bluetooth και όταν τραβούσες πάνω από 7 φωτογραφίες η μνήμη γέμιζε (και τα 8GB). Στο Ν96 το ασύρματο δίκτυο έγραφε μονίμως "δίκτυο μακριά" και ας βρισκόσουν δίπλα στο ρούτερ ενώ είχε και το πρόγραμμα χάρτες (το Ν96 έχει gps) αλλά εμφάνιζε μια στατική φωτογραφία της ελλάδας μόνο.

Για τους πιο ψαγμένους αρκεί να έριχναν μια ματιά στην ετικέτα κάτω από τη μπαταρία για να εντοπίσουν τον κωδικό RM-κάτι και να τον συγκρίνουν με τον αντίστοιχο που θα εμφάνιζε το κινητό αν πατούσε *#0000# (στη δική μου περίπτωση ήταν διαφορετικός και αναφερόταν σε περασμένο μοντέλο).

Κατά κανόνα αποφεύγουμε τον κύριο με το δερμάτινο που θέλει να μας πουλήσει το σούπερ ντούπερ κινητό ή ψάχνουμε όσο μπορούμε τις λειτουργίες και τα μενού για τυχόν ατέλειες. Τα σύγχρονα κινητά έχουν πολύ καλύτερη οθόνη με υψηλότερη ανάλυση από τα αντίστοιχα κλωνοποιημένα, στρογγυλοποιημένες γραμματοσειρές και ομοιόμορφα εικονίδια. Αν μας το παρουσιάσει με κουτί ελέγχουμε και το manual (αν υπάρχει). Οι μαϊμούδες δεν έχουν ολοκληρωμένο manual παρά μόνο μερικές σελίδες.

Τέλος, αν και δεν είναι απόλυτο, οι φτηνές απομιμήσεις συσκευών δεν έχουν τις σφραγίδες με την ημερομηνία παραγωγής του κομματιού. Αν απουσιάζουν όμως καλό θα ήταν να μπείτε σε σκέψεις.

Cell phone photos belong to ME.
Date stamp photo taken from HERE.