Εδώ και αρκετό καιρό σκεφτόμουν να ανεβάσω φωτό από τα κινητά που βρίσκονται διάσπαρτα στο δωμάτιο ή/και μια μικρή περιγραφή για καθένα από αυτά. Μέχρι πριν 2 μήνες ήμουν φανατικός χρήστης Nokia ίσως γιατί το πρώτο μου κινητό ήταν Nokia, ίσως γιατί είχαν το πιο εύκολο μενού και έγραφες μήνυμα με τυφλό σύστημα, ίσως γιατί ήταν πάντα (μέχρι κάποιο σημείο) ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Όλα αυτά πλέον δεν έχουν μεγάλη σημασία γιατί οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και η μετάβαση πολλές φορές από μια εταιρεία/πλατφόρμα σε μία άλλη είναι αναπόφευκτη.
1. Νοκia 3210
Πριν μια ~10ετία δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές. Θα έπαιρνες ένα Nokia ή ένα Ericsson (η συνεργασία - συγχώνευση με τη Sony ήρθε πολύ αργότερα.). Έρωτας βέβαια με την πρώτη ματιά. Χωρίς εξωτερική κεραία, με οθόνη 5 παρακαλώ γραμμών και το απίστευτο "φιδάκι" ήταν λογικό να κολλήσεις και να το θέλεις σαν τρελός. Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι υποστήριζε Τ9, λίστα κλήσεων 8! αριθμών και οι προσόψεις αλλάζανε σε διάφορα χαρούμενα χρώματα (αχ αυτό το λαχανί ήταν μοναδικό) τότε μιλάμε σίγουρα για την πρώτη ίσως μεγάλη εμπορική επιτυχία της Nokia.
Δουλεύει ακόμα από όσο θυμάμαι αν και με αλλαγμένη πλακέτα (η παλιά ήπιε μπύρα ή βρόχινο νερό, θα σας γελάσω).
2. Nokia 6210
Δεν θυμάμαι αν μεσολάβησε κάποιο άλλο κινητό αν και τότε σαν μικρά παιδιά δεν μπορούσαμε να έχουμε κάθε 6 μήνες κινητό οπότε το αμέσως επόμενο κινητό που έπεσε στα χέρια μου ήταν το 6210.
Τι να πω για αυτό το κινητό.. Το φόρτιζες και ξεχνούσες το φορτιστή για εβδομάδες!! Μεγαλύτερη ευκρίνεια, λεπτός σχεδιασμός, Τ9, υπέρυθρες!!, λίστα κλήσεων 10!! αριθμών, MMS, ημερολόγιο / ατζέντα αλλά και WAP 1.1. Τι άλλο να ζητήσει κανείς.
Με άφησε λόγω γνωστού προβλήματος στην πλακέτα που καθόταν η κεραία και δεν γινόταν επισκευή.
3. Nokia 3510i
Έγχρωμη οθόνη, μόνο και μόνο το γεγονός ότι το χρώμα μπήκε στην κινητή ζωή μας είναι ικανό να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους χρήστες του 3510i. GPRS, πολυφωνικοί ήχοι κλήσης, SMS, MMS, java games και ποικιλία προσόψεων για όλα τα γούστα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 3510i. Μόνο και μόνο τα 100άδες! ΜΒ που είχα κατεβάσει σε εικόνες, πολυφωνικούς ήχους κλήσεις αλλά και το πρώτο μου wap site που είχα φτιάξει μέσω του κινητού είναι αρκετά για να πω ότι έβγαλε τα λεφτά του και με το παραπάνω. Τότε βέβαια η πρόσβαση μέσω GPRS ήταν δωρεάν, τώρα....
Δουλεύει αλλά δεν πατάνε κάποια κουμπιά, κλασσικό φαινόμενο που οφείλεται στο "φιδάκι" φυσικά.
4. Nokia 7650
Η παντόφλα αλλά και ταυτόχρονα η ναυαρχίδα της Νokia. Το κυριότερο και δυνατό του στοιχείο είναι η πλατφόρμα του λειτουργικού, Symbian S60 v1.0. Oθόνη TFT 4096 χρωμάτων, επεξεργαστής ARM 9 104 MHz, SMS, MMS, Email, Instant Messaging, WAP 1.2.1, xHTML, κάμερα!!, υπέρυθρες (το χρησιμοποιούσα και σαν χειριστήριο για τηλεοράσεις), Bluetooth!!, μητρώο κλήσεων 30 ημερών!! και joystick 5 κατευθύνσεων. Ένα γραφείο στην παλάμη σου. Το μόνο κακό που είχε ήταν το joystick το οποίο είχε μια ειδική λαστιχένια επικάλυψη η οποία με την πολύ χρήση κοβόταν και ήταν ενοχλητικό να το δουλεύεις μισό. Τη λύση βέβαια έδωσε μια σταγόνα ισχυρότατης κόλας δύο στοιχείων η οποία έκατσε τόσο όμορφα και έδεσε με το joystick οπότε μικρό το κακό.
4.5 Nokia 6600
Το αβγό της Nokia όπως συνηθίζαμε να το αποκαλούμε. Δεν θυμάμαι να το έχω χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα. Νομίζω το καβάτζωσα για το αδερφάκι μου. Στην ουσία ήταν ένα πιο κομψό (όσο γινόταν) 7650 με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αξιόπιστο κινητάκι με πολλές αντοχές ιδανικό για τους βάρβαρους χρήστες. Ήταν νομίζω λίγο πιο γρήγορο από το 7650 και η μπαταρία του είχε μεγαλύτερη αυτονομία. Το μοναδικό μειονέκτημά του ήταν το πληκτρολόγιο που κοβόταν μετά από έντονη χρήση ή κάποια από τα κουμπιά δεν πατούσαν καλά. Ευτυχώς υπήρχαν και aftermarket και τη γλύτωνες φτηνά.
5. Nokia 3230
Νομίζω από τα μέσα του 2004 και μετά τα κινητά άρχισαν -επιτέλους- να γίνονται όλο και πιο μικρά, πιο ελαφριά και με περισσότερες δυνατότητες. Το στυλάτο 3230 έκανε πρακτικά παπάδες, είχε πολύ καλή αυτονομία, κάμερα 1,3ΜΡ!!, απεριόριστες καταχωρήσεις επαφών, mp3 ήχοι κλήσεις, Bluetooth, ραδιόφωνο, WAP 2.0/xHTML, HTML, mp3 player!!, μνήμη 32ΜΒ MMC, μητρώο κλήσεων 30 ημερών.
Λειτουργεί και αυτό αν και τον τελευταίο καιρό την είχε βγάλει με κινέχικη μπαταρία την οποία χρυσοπλήρωσα 5 ευρώ (ΜΕ τα έξοδα μεταφοράς).
5.5 κάπου εδώ έχω χάσει τη μπάλα. έχω την εντύπωση πως χρησιμοποίησα και άλλο κινητό 3χχχ αλλά μου διαφεύγει. Αν το βρω θα το ποστάρω.
Ότι και να πω θα είναι λίγο. By far το πιο αποδοτικό από όλες τις απόψεις κινητό που είχα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πολύ δυνατό ηχείο (είχα συγκεκριμένα τη music edition), πολύ καλά δεμένο το σωμά με την πλακέτα πράγμα που απλά σημαίνει πως δεν πάθαινε τίποτα, κάμερα 3,2ΜΡ και 2η κάμερα!! για βιντεοκλήσεις, LED flash, WMV/RV/MP4/3GP video player, Document viewer (Word, Excel, PowerPoint, PDF), οθόνη 256K χρωμάτων, Symbian S60 v3.
Πραγματικά ένα πολύ δυνατό κινητό που τράβηξε τα πάνδεινα αλλά ακόμα λειτουργεί αφού πέρασε από τα χέρια του αδερφού μου και από πολλές αντίξοες συνθήκες.
7. Nokia 5800 Xpress Music
Η επανάσταση! Από τα πρώτα (σε ευρεία κυκλοφορία) πλήρως touch κινητά της Nokia που μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Στα θετικά η οθόνη αφής 3,2" - 16εκ. χρωμάτων, το GPS, το ασύρματο δίκτυο 802.11 b/g και όλες οι ευκολίες που παρείχε σε μικρό μέγεθος και με μικρό βάρος, το Symbian S60 v5 και οι απίστευτες εφαρμογές που υπάρχουν. Τα αρνητικά: Τα απαράδεκτα πλαστικά που έτριζαν και νόμιζες θα σου μείνουν στο χέρι και το αθλιότατο service. Το κινητό επισκευάστηκε σε 3! μήνες για πρόβλημα το οποίο γνώριζε η Nokia, κλασσικό φαινόμενο αλλά μυαλό δεν έβαλα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του αδερφού μου και προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει κάποιο θέματάκι.
8. Nokia N97
Χαμένα χρήματα. Τόσο καλά. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Μετά από μια δεκαετία+ που χρησιμοποιούσα φανατικά κινητά τηλέφωνα της εν λόγω εταιρείας αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αν με ξαναδεί σαν πελάτη της να μου γράψει. Προβληματική κεραία για το GPS, προβληματικό προστατευτικό κάλυμμα του φακού της φωτογραφικής, προβληματικό τζαμάκι - φλας με αποτέλεσμα οι φωτό το βράδυ να βγαίνουν υπερφωτισμένες. Έχουμε όμως και συνέχεια, μετά από κάποια ώρα στο διαδίκτυο έβγαζε σφάλμα για χαμηλή μνήμη, πιο αργό και από νεκρή χελώνα στις λειτουργίες του μενού, πλαστικά που έτριζαν κλπ. Το μόνο θετικό είναι ότι η Nokia αφού είδε τι γινόταν και με βάση το feedback που λάμβανε από τους χρήστες μας έκανε δώρο το πρόγραμμα πλοήγησης για το Ν97, 5800 και κάποια άλλα μοντέλα. Χάρισμά σας. Δεν με κάλυπτε οπότε βρήκε στέγη σε ένα φίλο μου που δεν έχει τρελές απαιτήσεις.
*Ότι βλέπετε έντονο/πλάγιο είναι οι καινοτομίες της εποχής τουλάχιστον των κινητών που είχα εγώ στα χέρια μου. Επίσης να αναφέρω ότι τα πρώτα κινητά ναι μεν δεν είχαν τρελές ταχύτητες και φοβερές οθόνες αλλά η αυτονομία παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα λόγω των μπαταριών Νικελίου Καδμίου που δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σημερινές Ιόντων Λιθίου τόσο σε αυτονομία αλλά και σε αξιοπιστία. Επίσης όπως συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά ρε γμτ. Που είναι οι εποχές που το κοπάναγες στον τοίχο και άνοιγε τρύπα στον τοίχο.
photos taken from:
www.nokiaphones.biz
www.gsmarena.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου