-Βρε τους αλήτες..
-Μου κλέψανε και τον κωδικό του email
-Ρε τους άτιμους χάκερ..
-Μα δεν έκανα τίποτα ρε γαμώτο, πρόσεχα. Να λίγο πόκερ έπαιζα, καμιά τσόντα έβλεπα, άντε και να έχω εγκαταστήσει κάποια προγράμματα για να κερδίζω μάρκες στο πόκερ ή για να κατεβάσω κάποιο βίντεο από το youtube. Εντάξει άνοιξα και 2-3 μηνύματα στο fb από κάποιες άγνωστες γκομενίτσες που μου στείλανε ένα χελόου αλλά μέχρι εκεί. Άντε να έκανα κλικ και στο popup παράθυρο που έμοιαζε με το chat box του fb και είπα και εκεί ένα "ντου γιου λαϊκ δε γκρίς;" στην ξανθούλα που μου έστειλε κάτι ακαταλαβίστικα εγγλέζικα.
Κατά τα άλλα πρόσεχα.
Τυπικός διάλογος τον τελευταίο καιρό (καλά οκ κανείς δεν παραδέχεται ότι βλέπει τσόντες ούτε ότι κάνει κλικ όπου δει νιμού [sic]) σε παρέες γνωστών και φίλων. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, κλαίγονται για τις μάρκες που χάσανε στο πόκερ από τον σούπερ χάκερ και για την αδυναμία ανάκτησης έστω του email τους.
Μιας και έχουν περάσει αρκετά πόστ κατά καιρούς δεν θα αρχίσω πάλι τα γνωστά περί αξιοπιστίας του διαδικτύου και συγκεκριμένων σελίδων. Θα αναφέρω όμως κάποια πραγματάκια που αυξάνουν την ασφάλεια σε δυο πολύ γνωστές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε ίσως όλοι, το facebook και το gmail.
Τόσο το facebook λοιπόν όσο και το gmail υποστηρίζουν πλέον επαλήθευση ταυτότητας σε 2 βήματα. Παράλληλα δηλαδή με τον κανονικό κωδικό θα μας ζητήσουν να εισάγουμε και ένα δεύτερο κωδικό ο οποιός θα έρχεται πχ με μύνημα στο κινητό μας ή χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα δημιουργεί ένα μοναδικό αριθμό κλειδί, όπως ακριβώς και ο ηλεκτρονικός κλειδάριθμος που μας δίνουν οι τράπεζες για την διαχείριση του λογαριασμού μας, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την ασφάλεια.
Υποθέτουμε πάντα ότι ο υπολογιστής είναι καθαρός και απαλαγμένος από ιούς-keyloggers-malware και άλλα όμορφα και ξεκινάμε τις ρυθμίσεις.
Facebook: Από το μενού Λογαριασμός επιλέγουμε Ρυθμίσεις λογαριασμού και Ασφάλεια, εκεί πατάμε Επεξεργασία στο Εγκρίσεις Σύνδεσης και τσεκάρουμε το κουτάκι "Να απαιτείται κωδικός ασφαλείας κάθε φορά που ένας μη αναγνωρισμένος υπολογιστής ή συσκευή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό μου" έπειτα επιλέγουμε την καρτέλα Κινητό. Εισάγοντας εκεί τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου κάθε φορά που θα μπαίνουμε από κάποιο υπολογιστή για πρώτη φορά μετά τον κανονικό κωδικό θα μας ζητάει να εισάγουμε και έναν ακόμη τον οποίο θα λάβουμε με μήνημα στο κινητό που δηλώσαμε παραπάνω.
Gmail: Αφού συνδεθούμε στο λογαριασμό μας κάνουμε κλίκ στο όνομά μας πάνω δεξιά και επιλέγουμε Λογαριασμός και Ρυθμίσεις Λογαριασμού έπειτα Χρήση της επαλήθευσης με δύο βήματα. Εισάγουμε ένα αριθμό κινητού ή σταθερού τηλεφώνου και αν έχουμε στην κατοχή μας ένα smartphone ρυθμίζουμε την αντίσοιχη εφαρμογή για μεγαλύτερη ευκολία.
Τώρα πλέον όπως και στο fb αν συνδεθούμε από ένα άγνωστο υπολογιστή θα χρειατεί να εισάγουμε και τον ειδικό κωδικό που θα παράγει η εφαρμογή ή τον κωδικό που θα λάβουμε με μήνυμα παράλληλα με τον αρχικό μας κωδικό.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου